Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Το Σαββατιανό, η πιο παρεξηγημένη ελληνική ποικιλία


Τo χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας φυτού είναι η πλούσια παραγωγικότητα του και η μέτρια ζωηρότητα. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και μέτρια ανθεκτική στον περονόσπορο. Σχηματικά το συναντάμε σε χαμηλά κυπελλοειδή ή σε αμφίπλευρα σχήματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μαρτυρίες για να μας που την ακριβή καταγωγή του δεν υπάρχουν αλλά μάλλον είναι ελληνικής καταγωγής

Λόγω της μεγάλης παραγωγή του, υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι είναι και χαμηλής ποιότητας, πράγμα που δεν ισχύει καθόλου.

Προφανώς σ’ αυτή την παρεξήγηση οδήγησε και το γεγονός ότι η ρετσίνα (το κρασί των φτωχών κατά πολλούς) παράγεται από την ποικιλία αυτή, καθώς και από την ποικιλία Ροδίτης.
Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται είναι οι νομοί Αττικής, Ευβοίας και Βοιωτίας, καθώς και σε μικρότερες εκτάσεις στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Η ονοματολογία του ανάλογα με την περιοχή ποικίλει, έτσι το συναντάμε και ως Κοντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέικο, Σταματιανό, Σαββαθιανό, Περαχωρίτικο και Περαχωρίτης.

Δείτε το http://goo.gl/3H8NnN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου