Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Μυστικά για αποθήκευση του κρασιού στο σπίτι.


Ο «μύθος» που έχει χτιστεί γύρω από την αποθήκευση του κρασιού καλά κρατεί αλλά ευτυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Σίγουρα έχετε ακούσει για υπόγεια σκοτεινά ή διάφορα πανάκριβα εξοπλισμένα δωμάτια για τον σωστό έλεγχο της θερμοκρασίας. Ωραία μεν, καθόλου απαραίτητα δε, αν ακολουθήσετε τις βασικές 4 προϋποθέσεις που θα σας προτείνουμε.

Τα 4 βασικά σημεία φύλαξης του κρασιού είναι οι δονήσεις, η θερμοκρασία, να κρατάτε τον φελλό υγρό και το φως.
Ας ξεκινήσουμε με τις δονήσεις, αφού θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στο κρασί δεν του αρέσει καθόλου να είναι σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία πεζών και διαφόρων άλλων ειδών δονήσεων.

Στο δεύτερο σημείο συναντάμε το ηλιακό φως, το οποίο είναι σε μέγιστη αφθονία στην χώρα μας, κάτι το οποίο την κάνει μοναδική. Όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο μας αρέσει εμάς ο ήλιος, τόσο «σκοτώνει» το κρασί κατά την ωρίμανση του στο μπουκάλι, γι’ αυτό άλλωστε έχουμε την εικόνα των υπόγειων και σκοτεινών κελαριών που είπαμε στην αρχή.

Στο τρίτο σημείο συναντάμε τον αγαπημένο μας φελλό, που στο άκουσμα του ήχου που παράγει όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί, είναι το έναυσμα για να χαλαρώσουμε και να μας ανέβει η διάθεση. Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξουμε είναι να τον διατηρούμε πάντα υγρό τοποθετώντας το κρασί στο πλάι ώστε να μην στεγνώσει και ξεραθεί. Το κάνουμε αυτό διότι ο ξερός φελλός αφήνει να μπει αέρας στο μπουκάλι λόγω της συστολής του, δημιουργώντας έτσι υπερβολική οξείδωση.

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο είναι ίσως και το λίγο πιο δύσκολο, αφού η θερμοκρασία είναι παράγοντας πολύ σημαντικός και «ιδιότροπος» αφού έχει να κάνει και με το είδος του κρασιού.
Ας δούμε όμως τα πράγματα πόσο απλά είναι και συνάμα πολύ σημαντικά.

Ένα μπουκάλι κρασί αφού ανοιχτεί θα πρέπει να μπει στην συντήρηση στο ψυγείο, ειδικά αν είναι ροζέ ή λευκό έχοντας βέβαια στο μυαλό μας ότι θα μείνει σε καλή κατάσταση σ’ αυτό για μερικές μέρες.

Δυστυχώς το άνοιγμα του κρασιού σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την αλλοίωσή του.
Σε συνδυασμό με το μυστικό του φελλού που είπαμε πιο πάνω είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι και κλειστό μέσα στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό αλλά όχι υπερβολικό διάστημα και αυτό γιατί ενώ έχουμε κέρδος από την διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά και χαμηλά επίπεδά από την άλλη το κρύο είναι ξηρό και στερεί από τον φελλό του την απαραίτητη υγρασία μη διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την σωστή κατάστασή του.

Μια άλλη παράμετρος σχετικά με την θερμοκρασία είναι η σταθερότητα αυτής. Δηλαδή στο κρασί του αρέσει και πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας, όπως π.χ την μια ημέρα να είναι στους 8°Cκαι την επόμενη στους 18°C. Αυτό ισχύει και για τα λευκά και για τα κόκκινα.

Η τελευταία συμβουλή σχετικά με την θερμοκρασία έχει να κάνει με την τοποθέτηση ή αποθήκευση του, αφού θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα πρέπει ένα μπουκάλι κρασί να μπαίνει κοντά σε καλοριφέρ, πλυντήρια, ψυγεία ή παράθυρα ειδικά αν η έκθεσή του στο ηλιακό φως είναι άμεση. Έτσι αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες ή τις απότομες μεταβολές οι οποίες όπως είπαμε είναι ζημιογόνες για την διατήρηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου