Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η διαδικασία της οινοποιίας



Η ποικιλία, το υπέδαφος, οι κλιματικές συνθήκες αλλά και η χρονική στιγμή της ωρίμανσης του σταφυλιού παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην πρώτη ύλη του κρασιού που δεν είναι άλλη από την ρώγα του σταφυλιού. Οι προαναφερόμενοι παράγοντες μας δίνουν την ανάλογη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οργανικά οξέα και νερό (πάνω από 70%) που μπορεί να μας δώσει το σταφύλι (ρώγα).

Η κουραστική διαδικασία του τρύγου (συγκομιδής) είναι το στάδιο πριν τη γλευκοποίηση, κατά την οποία εξάγεται ο γλεύκος (μούστος) από το σταφύλι και που είναι πολύ σημαντική καθώς θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η αφαίρεση των κοτσανιών (αποβοστρύχωση), καθώς είναι επιζήμια τόσο για την γεύση του τελικού κρασιού, όσο και για την υγεία του καταναλωτή.
Στο επόμενο στάδιο η συνήθης μέθοδος που συναντάμε για την έκθλιψη του μούστου είναι η χρήση ειδικών μηχανημάτων που αποτελούνται από περιστρεφόμενους κυλίνδρους τα οποία συνθλίβουν το σταφύλι ανάμεσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου